Verschillen tussen Amsterdam en het Franse platteland

Actrice Cynthia Abma en haar Belgische man Tom Raeymaekers kochten twee jaar geleden een oude, vervallen Franse boerderij. De enorme verbouwing is nog steeds aan de gang en levert heel wat smaakvolle anekdotes op.

Over smaak valt niet te twisten. Waarschijnlijk gaat het spreekwoord in Frankrijk anders, want de werklui die bij Cynthia en Tom over de vloer komen hebben totaal geen moeite om hun mening te geven over de smaak van hun opdrachtgevers en al helemaal niet om hun bedenkingen kenbaar te maken. De loodgieter vindt de douche aan de kleine kant, de elektricien had toch andere schakelaars in gedachten… Cynthia en Tom vertellen er alles over in hun column in editie 10, die vanaf dinsdag 22 september in de winkel ligt en online verkrijgbaar is. Zijn er eigenlijk grote verschillen tussen hun leven in Amsterdam en hun leven op het Franse platteland? We vroegen het aan Cynthia en Tom.

Wat zijn de grootste verschillen tussen jullie leven op het Franse platteland en jullie leven in Amsterdam?

Tom: In Amsterdam moet er veel en is het door ons freelance bestaan soms best wel hectisch. In Frankrijk hoeft er minder (los van die verbouwing dan, haha) en is er meer (geestelijke) rust. De telefoon en de mail worden sommige dagen echt niet gecheckt. Een wisselvalig gsm-bereik helpt dan ook!

Leven in een drukke hoofdstad en op het Franse platteland aan een doodlopend weggetje. Het beste van twee werelden voor jullie?

Voor ons wel. Er zullen genoeg mensen zijn die zo’n klein gehucht als saai beoordelen, maar door ons drukke bestaan in Nederland hebben we dat saaie soms echt nodig. Daarnaast leef je in Frankrijk de hele dag buiten, ook als het slecht weer is. Dat zorgt al voor een leven op een andere geestelijke frequentie. Het gevolg is dat we in Frankrijk eigenlijk nooit tv kijken. Zo houden we tijd over om die stapel boeken en tijdschriften weg te werken!

Zouden jullie je ooit permanent willen vestigen in Frankrijk?

Voorlopig is dat niet aan de orde. Onze jongste zoon Joe is net 11 jaar geworden en is aan groep 8 begonnen, dus dat is al een belangrijke reden om de komende 10 jaar niet definitief te verhuizen. Daarnaast is ons werk in de film- en mediawereld (Tom is freelance producer, red.) zo specifiek, dat we dat niet meteen naar het Franse platteland kunnen verplaatsen. En we vinden het ook nog veel te leuk om te doen.

Zijn er praktische dingen waar je rekening mee moet houden als je in een klein gehuchtje woont?

Heel simpel: zonder auto ben je op het Franse platteland nergens. Gelukkig liggen alle voorzieningen niet zo ver bij ons vandaan, op zo’n 5 km afstand ongeveer. Toch moet je niet onderschatten hoeveel tijd dat telkens kost. Hierdoor gebeurt het ook regelmatig dat we bijna een hele week thuis zijn en dat geeft ook een zekere rust. Je leert op het platteland ook wat meer praktisch te denken en zelf dingen op te lossen, omdat je niet voor elk schroefje een uur wil rijden. Iets wat in de stad heel anders is.

Zijn er ook dingen die jullie of de kinderen missen als je in Frankrijk bent?

Natuurlijk missen we soms onze vrienden en de kinderen missen af en toe hun vriendjes, ook al komen er geregeld vrienden met kids op bezoek tijdens de schoolvakanties. We merken dat de oudste het platteland nu soms wel saai vindt. Ook al werkt zijn computer (en het gamen) in Frankrijk door de glasvezel ondertussen een stuk sneller dan in Amsterdam. We huren daarom elk jaar in de zomer een vakantiehuis mét zwembad, telkens in een andere Franse streek, om die ‘zware’ puberdagen door te komen.


21-09-2020

Bron :
www.ariadneathome.nl


Gerelateerd

Favoriete Franse recepten

Er is nog genoeg werk te doen, dus hun moestuin met eigen gekweekte groenten moet nog even wachten. Dat weerhoudt ze er niet van om hun favoriete Franse gerechten te maken. Een kijkje in de keuken.

Cynthia & Tom vieren de herfst

Om hun huis in Frankrijk te verwarmen, kozen Cynthia en Tom voor een ouderwetse, 150 kilo zware, gietijzeren Godin houtkachel. Nu het weer kouder wordt, gaat de houtkachel steeds vaker aan. Alleen het vinden van hout was nog wel een uitdaging.