Klussen met Kids

Verbouwen en kinderen (opvoeden) gaan meestal niet zo goed samen. Dus als je al jaren droomt van een klusboerderij in Frankrijk, dan kan dat alleen maar leuk worden én slagen als de kinderen hun goedkeuring geven. Lijkt logisch, maar dat is het niet.

Het begint met die goeie ouwe roze bril even op te bergen en een ouderwetse deal te sluiten. Ga er ook maar meteen vanuit dat de kids een betere onderhandelingspositie hebben dan jij. Zij hoefden niet zo nodig die oude boerderij als ultiem klusproject. En eerlijk, wij zaten ook niet te wachten op jarenlang vakanties ‘vieren’ op een bouwwerf. De deal was in ons geval vrij simpel. In de vakantieperiodes niet te veel klussen. Dat lukt niet altijd, dat moeten we toegeven, maar we proberen de klussen wel af te wisselen met leuke dingen doen. Dat gaat van waterparken en pretparken tot bouwmarkten met een Mac ernaast of echt heel vroeg beginnen als de tieners nog in bed liggen. ‘s Middags maken we hen dan zachtjes wakker om samen te lunchen. Onze werkdag zit erop en de vakantiedag kan beginnen. Iedereen blij.

Wat ook helpt is om naast het klussen samen activiteiten te doen die je zelf ook weer een beetje kind doet voelen. Dingen die je al lang vergeten was in de stadse jungle, maar die je nu op het platteland weer heel graag wil doorgeven aan je kinderen. Hutten bouwen, een pijl en boog maken en die dingen die in de stad wat ingewikkelder liggen: vuurtje stoken én je eigen zakmes gebruiken. Dat laatste is niet te onderschatten. Je eerste zakmes is een mijlpaal. Ze zijn te vinden in alle maten en modellen en er is maar 1 ding echt belangrijk. Je moet aan elke willekeurige stok een scherpe punt kunnen snijden. Verder niks.

We zitten nu in een volgende fase, de tienerfase. Tieners en dat ‘saaie’ Franse platteland zijn niet altijd een soepele combi. Dus worden er nieuwe voorwaarden toegevoegd aan de deal. Supersnel internet is een must. Het duurde even, maar nu we glasvezel hebben laten aanleggen is die hobbel genomen. En de oudste wil misschien wel een schuurtje om aan een Franse brommer te sleutelen. Ook dat moet te regelen zijn.

Heel soms zijn ze nog te porren om een dagje mee te klussen. Meestal gaat het gepaard met een plotse stijging van het zakgeld. Toch moeten we eerlijk toegeven dat ze ons die voorbije verbouwingsjaren hebben gesteund en de extra handen (of handjes) waren elke keer heel erg welkom. Zonder onze jongens zou ons Frans avontuur nooit werkelijkheid zijn geworden.


08-06-2021

Bron :
www.ariadneathome.nl


Gerelateerd

La belle saison

Ariadne at Home

We hebben het gehaald. De eerste zomervakantie in onze boerderij Maison Mayet. De laatste loodjes zijn nog niet helemaal afgerond, maar een kniesoor die daar nu op let. Na vier lange jaren zitten we eindelijk met het hele gezin in ons Franse huis. We zijn best wel trots op het resultaat. Maar daarover later meer.

Frisse start

Ariadne at Home

En we zijn weer vertrokken… Na de zeer welkome pauze die kerstvakantie heet, gaan we er weer tegenaan. Het is misschien maar een willekeurig moment, zo’n 1 januari, maar toch voelt het telkens weer als een nieuwe start.

Laatste loodjes

Ariadne at Home

Ze wegen zwaar. We kenden het spreekwoord, maar de werkelijke loodjes voelen we nu echt overal. Zowel fysiek als mentaal. Na vier lange jaren gaat ons Franse avontuur de eindfase in. De wereld en onze kinderen zijn tijdens die jaren een heel stuk veranderd.