Operatie kastanje

Operatie kastanje

De mooiste boom in onze Franse tuin is een Châtaignier, een tamme kastanje. Hij bepaalt de tuin én ons uitzicht vanuit de keuken. En hiermee ook onze blik op de seizoenen. In de winter is de boom vooral groot en kaal, maar kleurt zijn silhouet toch de omgeving. Het voorjaar brengt een vers bladerdek en in mei geven de ontelbare pluimpjes met stuifmeelbloemen een goed idee van wat de oogst gaat zijn. Het is trouwens ook elk jaar weer een *%#@&-werk om die bergen kastanjepluimen op te ruimen. In de zomer is de boom vooral een majestueuze gigant die veel schaduw en beschutting geeft.


Kilo’s kastanjes

Tijdens de herfst komt hij echt tot zijn recht. De oogst valt nooit tegen. Kilo’s kastanjes. Vers, gepoft, puree (stevige kost). Alles kan. Toch hebben we nog nooit alle kastanjes helemaal kunnen wegwerken. De eekhoorns, zevenslapers, boommarters en verschillende buren vinden dat vast niet erg… In de winter zijn we vooral in touw om alle stekelige bolsters op te ruimen. Het mag duidelijk zijn dat zo’n grote kastanje ook wel wat werk vraagt. Maar dat hebben we over voor onze mooie reus.

Treurige boom

Sinds kort is de kastanjesituatie veranderd. Onze boom staat er wat treurig bij. De rechterkant. Zoals wel vaker voorkomt hebben we een tweeledige kastanjeboom met twee gigantische stammen. Eentje blaakt van gezondheid, de andere wordt steeds wat triester. Minder bladeren, afbrekende takken, minder vruchten. Is het ouderdom, een ziekte of heeft hij ook last van de corona-periode?

De boomspecialist werd opgetrommeld

Zijn uitleg was simpel maar logisch. De boom was zo groot geworden dat de voedingssappen geen twee stammen meer kunnen voeden en de toppen van de ‘zieke’ kant niet meer bereikten. Eén kant kappen was de enige oplossing. Zo onstond ‘Operatie Kastanje’. Aan één buurman werd toestemming gevraagd om de boom op zijn weiland te laten vallen. En of ook zijn witte Charolais-dames even tijdelijk ergens anders konden grazen. Een andere buurman zorgde voor de engin forestier, een bosbouwtractor met een speciale lier, om de boom netjes te ‘geleiden’ tijdens zijn val. Het tuinhek bij de boom werd ontmanteld om gegarandeerde vernietiging te voorkomen. En onze boomspecialist moest een gaatje vinden in zijn overvolle zaag-agenda.

Nieuwe koning van de tuin

We zijn nu enkele maanden later en we hopen dat de overgebleven boomstam het redt. Zijn zieke makker is ondertussen een mooie, grote stapel haardhout, dus hij zorgt nog steeds goed voor ons… Dat prachtige silhouet is definitief verleden tijd, maar de jonge eikenboom ernaast ziet nu al zijn kansen. Misschien wordt dat wel de nieuwe koning van onze tuin.

woensdag, 18 mei 2022

Bron :
www.ariadneathome.nl


Gerelateerd

Feest

Ariadne at Home

Het piepkleine gehuchtje waar wij bij horen, staat een beetje op stelten. Er gingen al wat geruchten, maar nu is het officieel. Er komt een ‘fête’. Het kersverse feestcomité, onze beide buurvrouwen, vonden het wel weer eens tijd voor een partijtje. De ouwe getrouwen kunnen samen een drankje doen en alle nieuwe bewoners kunnen zich zo eens goed voorstellen aan de rest.

Douchen in de koelkast

Ariadne at Home

We zijn best wel trots op onze nieuwe plattelands-badkamer. Niet al te groot, maar we hebben er stiekem een heleboel ‘wereldse’ luxe ingepropt. Vanuit elke windrichting is er wel iets aangewaaid om de 8m² te vullen. Een dubbele wasbak op een antiek Oost-Europees tafeltje, witte handgemaakte Marokkaanse tegels aan de muur, degelijke Duitse kranen en een ruime inloopdouche ‘à l’Italienne’.

Laatste loodjes

Ariadne at Home

Ze wegen zwaar. We kenden het spreekwoord, maar de werkelijke loodjes voelen we nu echt overal. Zowel fysiek als mentaal. Na vier lange jaren gaat ons Franse avontuur de eindfase in. De wereld en onze kinderen zijn tijdens die jaren een heel stuk veranderd.