Lege zolders

Actrice Cynthia Abma en haar Belgische man Tom Raeymaekers kochten twee jaar geleden een oude, vervallen Franse boerderij. De enorme verbouwing is nog steeds aan de gang en levert heel wat smaakvolle anekdotes op.

Elk dorp heeft er één. En elke sportvereniging, jeugdbeweging of kerkgenootschap. De ‘vide grenier’. Dit ‘leegmaken van de zolder’ is een belangrijk seizoens-gebeuren, een echt Frans instituut. Het rommelmarktseizoen – want hier gaat het over – begint in mei en duurt tot zowat eind september. Deze markten bestaan in alle vormen en maten. Van één straat met vier armzalige zeiltjes vol oude kleding tot een volledige stad met honderden stands gevuld met het mooiste brocante en antiek. In onze streek begint het seizoen in Charroux. Een schitterend middeleeuws vestingstadje, al eeuwen beroemd voor zijn mosterd, maar één weekend per jaar voor zijn rommelmarkt. De samenstelling is vaak hetzelfde: kraampjes met opgespaarde oma-spullen, jonge ouders (en kinderen) met speelgoed en hopen kinderkleding, oude mannetjes met nog ouder gereedschap en echte diehard handelaren met mooie antieke meubelstukken voor de hoofdprijs. Voor elk budget wat wils.

De belangrijkste kraam is altijd de centrale drankkraam, uitgebaat door de organisatoren. Daar stroomt het echte geld naartoe, in de vorm van hele vroege sterke koffietjes en tegen 11u de kleine glaasjes rosé. Hier komt iedereen elkaar weer tegen na een lange en inspannende schattenjacht.

Zelf maken we ook elk jaar een lijstje. De rommelmarkttop 10. Dit heeft een goede reden. Je prioriteiten stellen én bij de les blijven. Er valt altijd zoveel te (her)ontdekken dat we soms de bekende bomen door het rommelbos niet meer zien. Dan is het handig om weer even te checken wat we écht nodig hadden. Toch zijn we vaak al blij als we een paar items op de lijst kunnen vinden, want dat ‘chiner’ of brocante-jagen valt nog niet mee. De concurrentie is namelijk moordend in het zomerseizoen. Daarom zijn er naast de lijst nog een paar belangrijke spelregels. Vroeg, nee, héél vroeg op het appel zijn. Dat voelt erg tegennatuurlijk in de luie vakantie, maar het loont echt. Nog een kostenbesparende regel is om er zo non-toerist mogelijk uit te zien of te klinken. Toegegeven, dat is bijna onmogelijk. Maar de prijs gaat snel omhoog met een vraag naar het gegeerde item in het Engels of met een iets te leuke zomeroutfit aan. Zo zagen we eens een chique mevrouw zich als een echte brocante-jachthond vastbijten in verschillende interieurspulletjes van dezelfde kraam. Elk item waar ze bitsig naar vroeg werd telkens iets duurder. Zelf had ze dat gelukkig niet door, zo verblind was ze door al dat moois.

De markten in de kleine gehuchten of buurtschappen vinden we vaak het leukst. Meestal valt er niet veel te rapen, maar de sfeer en het glaasje rosé maken veel goed. En heel soms vinden we een kleine schat. Een krukje, een mooie karaf of een oude gehaakte sprei. De ‘vide-grenier’ vinden we misschien wel de leukste interieurzaak van Frankrijk.


28-07-2020

Bron :
www.ariadneathome.nl


Gerelateerd

Douchen in de koelkast

Ariadne at Home

We zijn best wel trots op onze nieuwe plattelands-badkamer. Niet al te groot, maar we hebben er stiekem een heleboel ‘wereldse’ luxe ingepropt. Vanuit elke windrichting is er wel iets aangewaaid om de 8m² te vullen. Een dubbele wasbak op een antiek Oost-Europees tafeltje, witte handgemaakte Marokkaanse tegels aan de muur, degelijke Duitse kranen en een ruime inloopdouche ‘à l’Italienne’.

Kerstwens

Ariadne at Home

Bij Kerst horen wensen. Een goede gezondheid voorop, zeker in deze tijden. Een stevige portie geluk en een beetje geld helpen ook altijd. Maar als je een oude boerderij in Frankrijk hebt in een bergachtig gebied, dan is er toch nog één wens die elk jaar langskomt.

Apéro

Ariadne at Home

Het hebben van een Frans huis brengt een paar leuke bijkomstigheden met zich mee. Zo heb je iets meer zonovergoten dagen in een jaar en kun je zowat overal heel smakelijk eten voor zeer schappelijke prijzen. Maar de lekkerste bijkomstigheid is volgens ons het Franse borrelmoment: l’apéro.