Lege zolders

Actrice Cynthia Abma en haar Belgische man Tom Raeymaekers kochten twee jaar geleden een oude, vervallen Franse boerderij. De enorme verbouwing is nog steeds aan de gang en levert heel wat smaakvolle anekdotes op.

Elk dorp heeft er één. En elke sportvereniging, jeugdbeweging of kerkgenootschap. De ‘vide grenier’. Dit ‘leegmaken van de zolder’ is een belangrijk seizoens-gebeuren, een echt Frans instituut. Het rommelmarktseizoen – want hier gaat het over – begint in mei en duurt tot zowat eind september. Deze markten bestaan in alle vormen en maten. Van één straat met vier armzalige zeiltjes vol oude kleding tot een volledige stad met honderden stands gevuld met het mooiste brocante en antiek. In onze streek begint het seizoen in Charroux. Een schitterend middeleeuws vestingstadje, al eeuwen beroemd voor zijn mosterd, maar één weekend per jaar voor zijn rommelmarkt. De samenstelling is vaak hetzelfde: kraampjes met opgespaarde oma-spullen, jonge ouders (en kinderen) met speelgoed en hopen kinderkleding, oude mannetjes met nog ouder gereedschap en echte diehard handelaren met mooie antieke meubelstukken voor de hoofdprijs. Voor elk budget wat wils.

De belangrijkste kraam is altijd de centrale drankkraam, uitgebaat door de organisatoren. Daar stroomt het echte geld naartoe, in de vorm van hele vroege sterke koffietjes en tegen 11u de kleine glaasjes rosé. Hier komt iedereen elkaar weer tegen na een lange en inspannende schattenjacht.

Zelf maken we ook elk jaar een lijstje. De rommelmarkttop 10. Dit heeft een goede reden. Je prioriteiten stellen én bij de les blijven. Er valt altijd zoveel te (her)ontdekken dat we soms de bekende bomen door het rommelbos niet meer zien. Dan is het handig om weer even te checken wat we écht nodig hadden. Toch zijn we vaak al blij als we een paar items op de lijst kunnen vinden, want dat ‘chiner’ of brocante-jagen valt nog niet mee. De concurrentie is namelijk moordend in het zomerseizoen. Daarom zijn er naast de lijst nog een paar belangrijke spelregels. Vroeg, nee, héél vroeg op het appel zijn. Dat voelt erg tegennatuurlijk in de luie vakantie, maar het loont echt. Nog een kostenbesparende regel is om er zo non-toerist mogelijk uit te zien of te klinken. Toegegeven, dat is bijna onmogelijk. Maar de prijs gaat snel omhoog met een vraag naar het gegeerde item in het Engels of met een iets te leuke zomeroutfit aan. Zo zagen we eens een chique mevrouw zich als een echte brocante-jachthond vastbijten in verschillende interieurspulletjes van dezelfde kraam. Elk item waar ze bitsig naar vroeg werd telkens iets duurder. Zelf had ze dat gelukkig niet door, zo verblind was ze door al dat moois.

De markten in de kleine gehuchten of buurtschappen vinden we vaak het leukst. Meestal valt er niet veel te rapen, maar de sfeer en het glaasje rosé maken veel goed. En heel soms vinden we een kleine schat. Een krukje, een mooie karaf of een oude gehaakte sprei. De ‘vide-grenier’ vinden we misschien wel de leukste interieurzaak van Frankrijk.


28-07-2020

Bron :
www.ariadneathome.nl


Gerelateerd

Nieuwe tradities

Ariadne at Home

Kerstdagen in kleine kring. Wel heel gezellig zo met zijn viertjes, maar het doet ons ook terugverlangen naar die drukke, spannende kerstfeesten uit onze kindertijd.

Deco en zo

Ariadne at Home

Het gevolg laat zich raden. We hadden nu een bescheiden maar overvolle schuur met spullen waarvan we dachten dat ze wel zouden passen bij onze Franse boerderij. Bistrostoelen uit de koophal, Louis XXVI-spiegels van de rommelmarkt, een eiken tafel via internet, industriële lampen uit een Amsterdamse winkel, een verloren buffetkast gerenoveerd en gered uit diezelfde overvolle schuur. Alle spullen waren een afspiegeling van wat we tijdens die verbouwingsjaren mooi of passend vonden. Dat vinden we bij de meeste items nog steeds zo. Alleen bleek het allemaal wel heel erg veel. Kill your darlings maal vier is het gevolg.

Buiten

Ariadne at Home

Er zijn honderden redenen om géén vakantiehuis in Frankrijk te kopen. Maar na al het getwijfel, het wikken en wegen en alles tig keer doorrekenen is er zeker één reden om het wél te doen: ‘