Hout

Actrice Cynthia Abma en haar Belgische man Tom Raeymaekers kochten twee jaar geleden een oude, vervallen Franse boerderij. De enorme verbouwing is nog steeds aan de gang en levert heel wat smaakvolle anekdotes op.

Nooit gedacht dat hout zou zorgen voor onze geestelijke ontspanning. Dat zit zo. Toen we moesten gaan nadenken hoe we onze boerderij wilden verwarmen, kom je in onze streek automatisch uit op hout. Zowat negen op de tien huizen worden ermee warm gestookt. De keuze is tegenwoordig simpel. Of je gaat voor de ouderwetse houtkachel of voor de moderne pellet-kachel. De eerste is simpel, stoffig en ‘kachel-dummies’-vriendelijk. De tweede is strak, schoon en heel gebruiksvriendelijk met zijn afstandsbediening of telefoon-app. Romantische zielen als we zijn, gingen we uiteraard voor het eerste model. Een 150 kg zware, gietijzeren Godin houtkachel. Al meer dan 100 jaar lang hetzelfde model en ons zal die waarschijnlijk ook wel overleven.

De kachel kopen was, los van het rugpijn-transport, een vrij eenvoudige operatie. Hout vinden was een veel grotere uitdaging. Iedereen rondom ons heeft namelijk een houtvoorraad om u tegen te zeggen, maar verkopen ho maar. Zo’n mooi gestapelde en gedroogde hoop hout is zijn gewicht in goud waard en dus strikt voor eigen gebruik. Via de buurman kwamen we gelukkig in contact met een boer iets verderop. Hij had nog wel enkele ‘stères’ (m3) eikenhout liggen voor die hout-amateurs. Nog diezelfde middag kwam hij met zijn gigantische tractor met volgeladen kar onze kostbare lading afleveren. Mooi gekloven eikenhout in stukken van 1 meter.

Onze nieuwe kachel was wel groot maar niet zo groot, dus er was nog werk aan de winkel. De nieuwe kettingzaag werd van stal gehaald en we kwamen er meteen achter wat ze bedoelen met ‘le bois, ça chauffe deux fois…’. Al dat zagen, sjouwen en stapelen verwarmt je inderdaad al een eerste keer voor het uiteindelijk in de kachel gaat en je een tweede keer doet gloeien. Maar het is leuk werk en de combinatie van benzinegeur en vers gezaagd eikenhout is onweerstaanbaar. En omdat je je verstand en je vingers erbij moet houden, is het ook goed om het hoofd leeg te maken. Ondanks de pokke-herrie, creëert het een apart soort ontspanning. Daarnaast geeft het een primitieve voldoening om ’s ochtends vroeg de dag te beginnen met het aanmaken van de kachel. Alsof je toch een beetje voor je (familie)stam zorgt tegen de gure buitenwereld.

Maar als je dacht om voor je rust naar het platteland te trekken, dan willen we jullie nu al uit je dromen helpen. Er is door al dat mooie hout ook altijd wel iemand vlakbij met een kettingzaag in de weer of hele dagen hout aan het splijten met een kletterende hydraulische houtkliever. Zeker in de zomer, wanneer de traktoren af- en aanrijden én de wintervoorraad hout wordt gemaakt, is het nooit rustig. Dan is die stille, volautomatische thermostaat in Amsterdam soms zo gek nog niet. Los van die verse houtgeur dan.


18-10-2020

Bron :
www.ariadneathome.nl


Gerelateerd

Rommelliefde

Ariadne at Home

De liefde voor oude zooi ontstond bij ons al vrij vroeg. Cynthia kocht haar eerste ‘eigen’ interieurspulletjes tijdens de zomervakanties in Engeland met haar ouders. Elegante oude tafeltjes, antiek bestek en het typisch Engelse hotelzilver waren haar eerste vangsten.

La belle saison

Ariadne at Home

We hebben het gehaald. De eerste zomervakantie in onze boerderij Maison Mayet. De laatste loodjes zijn nog niet helemaal afgerond, maar een kniesoor die daar nu op let. Na vier lange jaren zitten we eindelijk met het hele gezin in ons Franse huis. We zijn best wel trots op het resultaat. Maar daarover later meer.

Nieuwe tradities

Ariadne at Home

Kerstdagen in kleine kring. Wel heel gezellig zo met zijn viertjes, maar het doet ons ook terugverlangen naar die drukke, spannende kerstfeesten uit onze kindertijd.