Onze favoriete adresjes

Actrice Cynthia Abma en haar Belgische man Tom Raeymaekers kochten twee jaar geleden een oude, vervallen Franse boerderij. De enorme verbouwing is nog steeds aan de gang en levert heel wat smaakvolle anekdotes op, die je de komende maanden kunt lezen in Ariadne at Home.

De bedoeling was om een eindsprint in te zetten en deze zomer te gaan genieten van hun Franse huis, maar de corona crisis gooit roet in het eten. Als Tom bezig is om de parketvloer te leggen in de boerderij, worden ze opgeschrikt door onheilspellende berichten over corona. Lukt het hem om op tijd terug te zijn in Nederland voor de lockdown in Frankrijk in gaat? Je leest het in de nieuwste editie van Ariadne at Home, die vanaf woensdag 7 mei in de winkel ligt en online verkrijgbaar is. In dit artikel delen Cynthia en Tom hun favoriete adresjes voor interieur en oude bouwmaterialen.

Zitten jullie qua smaak een beetje op één lijn?

We zitten behoorlijk op één lijn. We houden allebei van een interieur met een goede mix van brocante en strak, en er mag wel wat lef en een knipoog in zitten. Het hoeft niet allemaal braaf op elkaar afgestemd te zijn, daar krijgen we de kriebels van. Een mooi interieur is leuk, maar het moet wel leefbaar zijn en geen toonzaal.”

Welke stijl hebben jullie voor de boerderij voor ogen?

Gîte Maison Mayet is een oude boerderij, die rond 1900 is gebouwd.  We vinden het leuk om die boerderijsfeer te behouden, maar wel met hedendaags comfort. In de slaapkamers en woonkamer komen stoere klassieke eikenhouten vloeren en we hebben handgemaakte tegels voor in de badkamer, het toilet en de keuken gekozen. In de keuken komt een groot Italiaans fornuis met inductiekookplaat. Goede bedden vinden we belangrijk en een comfortabele badkamer. Dus het aparte wc-huisje in de tuin gaan we niet hergebruiken, haha.

Het is voor ons een sport om oude bouwmaterialen te hergebruiken. De zware eikenhouten balken van het oude dak (dat helaas helemaal vervangen moest worden) komen nu weer ergens anders terug. Een oud buffetkastje dat we in de schuur vonden, hebben we een nieuw leven gegeven en komt straks in de grote woonkeuken te staan.

Welk interieuritem moet er absoluut in jullie Franse huis komen?

Een grote, oude eiken tafel. Eentje die hoog en breed genoeg is om met minimaal 8 man aan te zitten. Opvallend genoeg zijn oude tafels een stuk lager en smaller. Na lang zoeken hebben we ‘m een paar maanden geleden eindelijk gevonden via leboncoin, de Franse Marktplaats. We hebben ook een zwak voor oude industriële lampen. Een oude leren clubfauteuil staat ook nog op de wishlist, net als een oud groot Frans emaillen reclamebord van bijvoorbeeld ons favoriete drankje Ricard. Dus mocht iemand die nog hebben liggen!

Wat zijn jullie favoriete interieurwinkels en -merken?

  • Van Dijk & Ko in Amsterdam-Noord is al jarenlang een van onze favorieten. Altijd leuk om even te snuffelen, ook als je niks nodig hebt. Uiteraard kom je dan juist iets tegen waar je echt niet zonder kunt.
  • Designtegels.nl is voor ons echt een snoepwinkel! Hun handgemaakte tegels hebben precies de look die past bij de oude boerderij.
  • Het verfmerk Annie Sloan heeft mooie matte kleuren met een klassiek look, maar wel in een modern jasje. Zo gaaf dat je het overal op kunt gebruiken. De chalkpaint (krijtverf) komt op de oude boerderijmuren en het oude buffetkastje uit de schuur is er ook mee geverfd. We hebben gekozen voor een felle kleur groen: Antibes Green. Niet een kleur die we normaal gesproken zouden kiezen, maar als je het dan toch over ‘lef’ en een knipoog hebt!

Wat zijn jullie favoriete adresjes voor het vinden van oude bouwmaterialen?

Oude bouwmaterialen zoeken we vooral in Frankrijk. We struinen graag de rommelmarkten en de ‘Vide Greniers’ bij ons in de buurt af. Als je echt iets speciaal zoekt, is de jaarlijkse internationale antiek- en brocantemarkt in Ilse sur la Sorgue een aanrader. De markt duurt meestal zo’n 4 dagen en wordt gehouden rond 15 augustus. Het hele stadje is dan een groot interieurwalhalla. We kunnen het ook nooit laten om een blik te werpen bij het grofvuil dat mensen buiten zetten. Toen Tom nog in Brussel woonde, vonden we regelmatig de mooiste dingen. We moeten ons hier in Amsterdam beheersen om al die mooie houten paneeldeuren niet uit de bouwcontainers te halen. Maar dat wordt dan weer zo’n gesleep en het moet nog in de auto naar Frankrijk…  Vorige week heb ik wel mooie oude glazen ladenknoppen van een ‘vergaan’ kastje afgeschroefd.

De tweede column van Cynthia Abma en Tom Raeymaekers staat in editie 5 van Ariadne at Home, die vanaf woensdag 6 mei in de winkel ligt en online verkrijgbaar is.

Gerelateerd

Met gierende banden richting de Puy de Dôme

Cynthia en Tom zijn op zoek naar tegels voor de keuken en de badkamer. Vraag ze naar hun favoriete plankenvloer of ideale houtsoort en je krijgt het antwoord meteen. Bij tegels valt er altijd een lange ongemakkelijke stilte. Ze vertellen alles over hun zoektocht naar dat ene mooie tegeltje…

De leukste Franse rommelmarkten

Een van de favoriete bezigheden van Cynthia en Tom tijdens een zomer in Frankrijk: brocante-jagen. Ze proberen er altijd zo non-toerist mogelijk uit te zien en te klinken. De prijs gaat snel omhoog met een vraag naar het begeerde item in het Engels of met een net iets te chique zomeroutfit aan.