Favoriete Franse recepten

Actrice Cynthia Abma en haar Belgische man Tom Raeymaekers kochten twee jaar geleden een oude, vervallen Franse boerderij. De enorme verbouwing is nog steeds aan de gang en levert heel wat smaakvolle anekdotes op.

Cynthia en Tom hebben de grote tuinschoonmaak in Frankrijk net achter de rug. De tuin was een van de belangrijkste redenen om een plek op het Franse platteland te zoeken. Hun Maison Mayet heeft een ‘tuintje’ van maar liefst 1500 m². Hoe ze van die woeste wildernis een aangeharkte tuin hebben gemaakt, lees je in de nieuwste editie van Ariadne at Home die vanaf woensdag 3 juni in de winkel ligt en online verkrijgbaar is. Er is nog genoeg werk te doen, dus hun moestuin met eigen gekweekte groenten moet nog even wachten. Dat weerhoudt ze er niet van om hun favoriete Franse gerechten te maken. Een kijkje in de keuken bij Cynthia en Tom!

Wat zijn jullie plannen voor de keuken?

Maison Mayet is een oude 19e eeuwse boerderij, maar wel met een stoere keuken die van alle moderne gemakken is voorzien. In de keuken komt onder meer een groot Italiaans fornuis, een eikenhouten aanrechtblad en een vaatwasser. Lekker koken hoort bij een goede vakantie (naast uit eten gaan!) en daar houden we allebei erg van.

Welke Franse eetgewoontes hebben jullie overgenomen?

Sinds we met ons Franse avontuur zijn begonnen, eten we ’s middags vaker warm. ’s Avonds eten we dan de restjes op of een lekkere salade of soep. Dat hebben ze op het Franse platteland altijd zo gedaan. Zo is de energie beter verspreid over de dag. Maar dan wel voorafgegaan door een Ricard-aperitief-moment net voor de middag. Goed voor de geest en zeker na een vroege ochtend klussen. In Frankrijk hebben we vaak een kaasplankje na het eten, maar in Nederland doen we dat eigenlijk nooit.

Wat zijn jullie favoriete Franse recepten?


Simpele fruits de mer (wulken, scampi’s, krab etc.)
In de grote Franse supermarkten hebben ze altijd een geweldige versafdeling qua vis. Zo’n feest! De vis is vers, dus kun je thuis klaarmaken zoals je wilt. De wulken, gamba’s en krab kun je ook gekookt kopen, dan hoef je er thuis niets meer aan te doen. Behalve ze op een mooi bord leggen en een goed glas witte wijn en vers stokbrood erbij te serveren.

Zelf confituur of jam maken
van Mirabelles (kleine, gele pruimen) en bramen. We hebben verschillende fruitbomen in de tuin staan, dus dat is extra leuk. Bramen groeien overal, even ons gehuchtje uit, de velden in en emmertjes vullen. Eerlijk is eerlijk: Tom is de ‘master’ jammaker. Ik eet het vooral graag op met een croissantje!

Avocado met krab
een huis klassieker! Snijd een rijpe avocado doormidden en haal de pit eruit. Doe een beetje citroensap er overheen. Snijd de surimi in stukjes en kruid met peper, zout en mayonaise. Meng het goed door elkaar en doe een flinke eetlepel op de halve avocado. Serveer met een vers stokbrood met gezouten boter.

Tomates crevetttes
Een typisch Belgisch gerecht, maar het smaakt ook heerlijk in Frankrijk of in Amsterdam. Ontvel rijpe tomaten en hol ze uit. Bewaar het tomatenkapje. Kruid grijze (Hollandse) garnalen met peper, zout en fijn gesneden peterselie. Doe ook wat mayonaise erbij. Vul de tomaten met het garnalenmengsel en doe het tomatenkapje erop. Helemaal lekker met frieten erbij. Bon appétit!


02-06-2020

Bron :
www.ariadneathome.nl


Gerelateerd

Met gierende banden richting de Puy de Dôme

Cynthia en Tom zijn op zoek naar tegels voor de keuken en de badkamer. Vraag ze naar hun favoriete plankenvloer of ideale houtsoort en je krijgt het antwoord meteen. Bij tegels valt er altijd een lange ongemakkelijke stilte. Ze vertellen alles over hun zoektocht naar dat ene mooie tegeltje…