Cynthia & Tom vieren de herfst

Actrice Cynthia Abma en haar Belgische man Tom Raeymaekers kochten twee jaar geleden een oude, vervallen Franse boerderij. De enorme verbouwing is nog steeds aan de gang en levert heel wat smaakvolle anekdotes op, die je de komende maanden leest in Ariadne at Home.

Om hun huis in Frankrijk te verwarmen, kozen Cynthia en Tom voor een ouderwetse, 150 kilo zware, gietijzeren Godin houtkachel. Nu het weer kouder wordt, gaat de houtkachel steeds vaker aan. Alleen het vinden van hout was nog wel een uitdaging. Cynthia: ‘Iedereen rondom ons heeft een houtvoorraad om u tegen te zeggen, maar verkopen ho maar.” Cynthia en Tom vertellen er alles over in hun column in editie 11, die vanaf dinsdag 20 oktober in de winkel ligt en online verkrijgbaar is. In dit interview vertellen ze over typische herfstactiviteiten zoals stoofpotjes maken en kastanjes poffen.

Jullie vertelden in een van jullie eerdere columns dat de herfst een van jullie favoriete seizoenen is. Vertel!

In de herfst is het landschap misschien wel op zijn mooist met al die kleurschakeringen. Van diep rood, fel oranje tot geel. Iedere dag zie je een ander ‘schilderij’. Omdat we in Frankrijk middenin de natuur wonen, zijn we ons heel bewust van de wisseling van de seizoenen.

Welke Franse gerechten komen in de herfst weer op tafel?

Vlaams stoofvlees met frieten is vanwege Toms Vlaamse achtergrond natuurlijk een klassieker bij ons, maar een lekkere Franse variant is ‘Daube’. Een Provençaalse versie met veel wortelen, zwarte olijven, tijm en rode wijn. De smaak is zo bijzonder door de combinatie van het zoete van de wortelen met het zoute van de zwarte olijven en de goede fles wijn die erbij hoort. Er zijn veel verschillende recepten voor Daube te vinden. Wij hebben in de loop der jaren het oorspronkelijke recept aangepast aan onze eigen smaak, maar dit recept komt aardig in de buurt.

Plukken jullie wel eens paddenstoelen?  

Het heeft wel wat om zelf paddenstoelen te plukken met een rieten mand, maar wij vinden dat toch nog steeds spannend. Ook al hebben we een mooi boek met alle paddenstoelen van Frankrijk. In onze buurt wordt het veel gedaan en bij twijfel of ze eetbaar zijn mag je altijd bij de pharmacie langs voor goede raad. Gelukkig heeft de lokale Leclerc supermarkt in de winter een fantastisch assortiment. Kastanjes poffen doen we nu ook regelmatig. We hebben een grote kastanjeboom in de tuin, dus gepofte kastanjes (op de houtkachel) zijn elk jaar een traditie.

Welke klussen moeten nog perse voor de winter geklaard worden?

De laatste eiken parketvloer is gelegd en er moest nog wat metselwerk buiten gedaan worden voor het echt koud wordt. Verder is het vooral het huis ‘beschermen’, winterklaar maken zeg maar, tegen eventuele strenge vorst. Dus alles goed isoleren en proberen de tocht te beperken. Als we het huis weer een tijdje moeten achterlaten omdat we naar Nederland gaan, tappen we bijvoorbeeld de waterleidingen af. Verder staan alle radiatoren op ‘vorstvrij’ dus normaal blijft alles binnen ‘boven het vriespunt’. Nu alleen nog maar hopen op een witte kerst!


12-10-2020

Bron :
www.ariadneathome.nl


Gerelateerd

We verheugen ons op de feestdagen

Wat voor wensen Cynthia en Tom voor kerst hebben? Naast een goede gezondheid voor iedereen die ze lief is, dromen ze elk jaar van een witte kerst. Denk: warme chocolademelk bij de houtkachel en sleeën tot je er bij neervalt.