Een interview met Ariadne

Actrice Cynthia Abma en haar Belgische man Tom Raeymaekers kochten twee jaar geleden een oude, vervallen Franse boerderij. De enorme verbouwing is nog steeds aan de gang en levert heel wat smaakvolle anekdotes op die je binnenkort ontdekt in Ariadne at Home. Een kleine preview!  

Waar zijn jullie, naast verbouwen, op dit moment mee bezig?

Cynthia: “Ik speel in diverse Nederlandse tv-series, films en theaterproducties. Momenteel ben ik te zien in alweer het derde seizoen van de dramaserie Hollands Hoop, op NPO 3. Tot eind april sta ik ook met de voorstelling Hendrik Groen in het theater. Tom is freelance producer en is op dit moment vooral veel tv-commercials aan het maken. En dan hebben we ook nog een productiemaatschappij samen én – waar het hier allemaal omdraait – die Franse droom: een heerlijk vakantiehuis to be op het Franse platteland.”

Op de buis, in de theaters, … Je zou denken dat je niet veel tijd over hebt voor een grote verbouwing?

“Nee dat klopt”, zegt Cynthia lachend. “Op dit moment is Tom vooral in Frankrijk aan het klussen in zijn vrije tijd. Het is een enorme verbouwing, maar na twee jaar is er eindelijk een einde in zicht. We wisten wel dat het veel werk was, maar het valt toch altijd tegen. Het is sowieso een hele uitdaging: op 900 km afstand een huis verbouwen. We hebben twee kinderen van 10 en 16, dus het leven gaat hier natuurlijk gewoon door. Soms dromen we ervan om de verbouwing te laten doen en alleen de leuke klussen, zoals het inrichten, op ons te nemen, maar dat budget hebben we niet. Gelukkig hebben zowel Tom als ik een ‘niet lullen maar poetsen’-mentaliteit. Als iets mislukt, dan leren we daar weer van en doen we het gewoon opnieuw. In onze columnreeks hopen we mensen te inspireren en wie weet zelfs aan te sporen om ook voor die droomverbouwing te gaan.”

Waarom la douce France?

“We zijn allebei zelfstandig, hebben een drukke baan en een niet zo georganiseerde agenda”, vertelt Tom. “Plannen worden regelmatig omgegooid, speel- en draaidata gewijzigd… Dus we merkten dat we nooit een vakantie op voorhand konden boeken. En als we dat wel een keer deden, dan moesten we die vakantie vaak weer cancelen. Zonde!” Cynthia: “Daarom kwamen we toen op het idee om een klein, simpel boerderijtje te zoeken in de Franse streek Puy de Dôme. Frankrijk is een heel divers land waar je in een dag heen kunt rijden en waar het weer vaak beter is dan in Nederland. Praktisch, want dan kunnen we lastminute op vakantie gaan, met het hele gezin of Tom met de kinderen als ik met een acteerklus bezig ben.”

Is het einde van de verbouwing al in het zicht?

“We zijn op dit moment nog volop bezig, maar we hopen dat het deze zomer klaar is, zodat we eindelijk van het huis en de omgeving kunnen genieten met z’n allen. Daarnaast zijn we van plan om Maison Mayet – ja we hebben al een naam! – ook te verhuren als we er zelf niet zijn. Zover zijn we nog niet, maar wat zijn we al ver gekomen. Na tien jaar leegstand moest er heel wat gebeuren aan het pand. Er stonden op een gegeven moment alleen nog vier muren…”

Is het de eerste keer dat jullie zo’n grote verbouwing doen?

“We zijn al vijfentwintig jaar samen en hebben in de afgelopen jaren wel vaker verbouwd”, vertelt Tom. “Maar nooit zo ingrijpend als dit.” Cynthia: “Toen we voor het eerst gingen samenwonen in Rotterdam hebben we negen maanden verbouwd en toen we verhuisd zijn naar onze woning in Amsterdam hebben we ook wel het een en ander verbouwd door de jaren heen. Maar dit project, waar jullie binnenkort meer over te weten komen, is andere koek. Ze zeggen altijd dat samen verbouwen en op vakantie gaan allebei relatietesten zijn. Vooral dat eerste hebben we dus al vaak zat bewezen.”

Gerelateerd

Cynthia & Tom vieren de herfst

Om hun huis in Frankrijk te verwarmen, kozen Cynthia en Tom voor een ouderwetse, 150 kilo zware, gietijzeren Godin houtkachel. Nu het weer kouder wordt, gaat de houtkachel steeds vaker aan. Alleen het vinden van hout was nog wel een uitdaging.