Frisse start

En we zijn weer vertrokken… Na de zeer welkome pauze die kerstvakantie heet, gaan we er weer tegenaan. Het is misschien maar een willekeurig moment, zo’n 1 januari, maar toch voelt het telkens weer als een nieuwe start. Met nieuwe of hernieuwde voornemens, grote dromen, bescheiden plannen, en het duidelijke besef dat we meer aandacht moeten schenken aan elkaar en elkaars gezondheid.

Concreet betekent dit nieuwe jaar voor ons dat het moment (hopelijk) is aangebroken om Maison Mayet helemaal af te maken. De welbekende laatste plinten plaatsen. Alleen zijn die plinten maar één klein onderdeel van een lange ‘to do-lijst’. Zo zijn er nog deuren en ramen af te lakken, ontbrekende meubelstukken te zoeken en een heleboel vragen te beantwoorden: welke kleur worden de handdoeken? Hoe gaan we de tuin aanpakken? Zullen we die gekke maar handige serre houden of toch slopen?

Maar het licht aan het einde van de tunnel is in zicht. Gevoelsmatig zijn we zelfs al uit de tunnel en kijken we voorzichtig wat verder dan alleen maar naar klussen en kleuren. Wanneer gaan we er voor het eerst echt vakantie vieren? Zal het wel een fijn huis zijn?  Zijn de bedden echt comfortabel? Wie gaan we vragen om het huis met ons samen te testen? Om daarna hopelijk een positieve vriendenreview te krijgen.    

Naast het huis, ondergaat ons kleine Franse gehucht op dit ogenblik ook een spannende metamorfose. Afgelopen zomer is onze dorpsoudste Pépé onverwacht overleden. En aangezien hij zowat de helft van de huizen in z’n bezit had, kwam er daardoor een hoop onroerend en onaangeroerd goed op de markt. De belangstelling was enorm; zo heeft de trieste dood van Pépé ineens voor veel nieuw leven gezorgd. Hij had het fantastisch gevonden om zoveel activiteit te zien op zijn geliefde geboorteplek. 

Het lijkt wel of de coronatijd in Frankrijk leidde tot een ‘terug naar de bron-woonwens’. Na de ‘confinement’ van afgelopen jaar willen veel mensen weer terug naar het ‘veilige’ platteland. Vooral jonge mensen met kinderen zoeken een leven met meer ruimte en natuur. De bekende vlucht naar de stad door deze groep lijkt nu een omgekeerde beweging te maken. Alle huizen bij ons in de buurt werden meteen verkocht, waaronder de boerderij van onze goedlachse buurman, boer Didier. De vrolijke geluiden van de kinderen van de nieuwe bewoners, hun hondjes én hun energieke huisezel brengen meteen een hoop nieuw leven in onze kleine brouwerij. Het geeft ons allemaal een optimistisch en blij gevoel naar de (onzekere) toekomst toe. Door al die nieuwe bewoners én door een huis dat bijna klaar is, dromen we nu al volop van lange hete zomervakanties en gezellige witte winters in Maison Mayet. Volgens ons kan dit nieuwe jaar alleen maar leuker worden.


11-01-2021

Bron :
www.ariadneathome.nl


Gerelateerd

Groene vingers

Ariadne at Home

De tuin was een jungle. Geen doorkomen aan. Daarom hebben we sinds dit voorjaar een nieuw ritueel. De grote tuinschoonmaak. Die tuin was namelijk één van de belangrijkste redenen om een plek op het Franse platteland te zoeken.

Smaak

Ariadne at Home

Over smaak valt niet te twisten. Waarschijnlijk gaat het spreekwoord in Frankrijk anders, want de werklui hebben totaal geen moeite om hun mening te geven over onze smaak en al helemaal niet om hun bedenkingen kenbaar te maken.

Deco en zo

Ariadne at Home

Het gevolg laat zich raden. We hadden nu een bescheiden maar overvolle schuur met spullen waarvan we dachten dat ze wel zouden passen bij onze Franse boerderij. Bistrostoelen uit de koophal, Louis XXVI-spiegels van de rommelmarkt, een eiken tafel via internet, industriële lampen uit een Amsterdamse winkel, een verloren buffetkast gerenoveerd en gered uit diezelfde overvolle schuur. Alle spullen waren een afspiegeling van wat we tijdens die verbouwingsjaren mooi of passend vonden. Dat vinden we bij de meeste items nog steeds zo. Alleen bleek het allemaal wel heel erg veel. Kill your darlings maal vier is het gevolg.