Nazomer

Actrice Cynthia Abma en haar Belgische man Tom Raeymaekers kochten twee jaar geleden een oude, vervallen Franse boerderij. De enorme verbouwing is nog steeds aan de gang en levert heel wat smaakvolle anekdotes op.

De Amerikanen noemen het ‘Indian Summer’. In Frankrijk heet het ‘été indien’. Vereeuwigd in een klassieker van Joe Dassin. Die tijd wanneer de zomer maar niet wil stoppen en de herfst nog lang niet wil aftrappen. Misschien wel de mooiste tijd van het jaar. Gekenmerkt door zwoele septemberavonden, mooie zonsondergangen en markten zonder toeristenmassa’s. Na een drukke zomer valt het Franse platteland weer in zijn plooi en haalt opgelucht adem. Je ziet opeens wat meer buurtgenoten tevoorschijn komen, zeker de oudjes, want de echte zomerhitte is nu voorbij. De luiken gaan overdag weer open en er komt meer leven op straat.

In de moestuinen is het nu tijd voor het oogsten van de typische herfstgroenten: pompoenen, kool, wortels en de laatste tomaten met de smaak van een lange hete zomer. Onze buren hebben al zoveel kilo’s groenten verwerkt, geweckt en ingevroren, dat hun voorraadkast klaar is voor de lange winter.

Ook het maken van onze favoriete jam, bramenjam, staat op het programma. Gewapend met emmertjes en lange stokken om de stekelige takken, en een enkele waakse boerderijhond, in bedwang te houden, gaan we op pad. Zeker na een warme zomer duurt het nooit lang voor we een emmer vol hebben. Goed voor zo’n 10 potten ‘confiture de mûres maison’. De enige jam waarvan er elk jaar geen enkel potje overblijft.

Deze warme herfstweken afgewisseld met koude nachten zorgen voor de bekende kleurenpracht in de bossen rondom ons. Ook in onze tuin voel en zie je de verandering elke dag. Onze vuurrode ‘vigne vierge’ of wilde wingerd tegen de gevel is dan op zijn mooist en onze favoriet.

Met die eerste koude nachten beginnen ook de noten te vallen. Dan begint de jaarlijkse strijd met de echte bewoners. De eekhoorns, het boommarterpaar en de familie zevenslapers die in onze tuin en in de schuur wonen, vinden die hazelnoten en walnoten net zo lekker als wij. We rapen daarom onze portie en laten een goed deel voor de reguliere bewoners liggen. Eerlijk delen zeg maar.

Deze periode betekent ook het huis winterklaar maken. De zomerspullen opbergen, de tuinmeubelen naar binnen. De eerste bladeren gaan op een kampvuur, meestal met verse popcorn en marshmallows. Er worden nog wat wasjes gedraaid en de waterleidingen worden leeggemaakt voor de naderende vorst.

Wanneer we met een volgepakte auto wegrijden hebben we vaak een melancholisch gevoel. Alsof het huis achterlaten in de herfst net iets triester lijkt.

Maar we weten ook dat we snel weer terugkomen. Met dikke truien in onze koffer en voorbereid op vriestemperaturen en misschien wel sneeuw. De kachel wordt dan alvast aangemaakt door de buurman en het huis wacht warm op zijn verre baasjes. De winter is stiekem misschien nog gezelliger dan alle andere seizoenen.


02-10-2020

Bron :
www.ariadneathome.nl


Gerelateerd

Smaak

Ariadne at Home

Over smaak valt niet te twisten. Waarschijnlijk gaat het spreekwoord in Frankrijk anders, want de werklui hebben totaal geen moeite om hun mening te geven over onze smaak en al helemaal niet om hun bedenkingen kenbaar te maken.

Rommelliefde

Ariadne at Home

De liefde voor oude zooi ontstond bij ons al vrij vroeg. Cynthia kocht haar eerste ‘eigen’ interieurspulletjes tijdens de zomervakanties in Engeland met haar ouders. Elegante oude tafeltjes, antiek bestek en het typisch Engelse hotelzilver waren haar eerste vangsten.

Buiten

Ariadne at Home

Er zijn honderden redenen om géén vakantiehuis in Frankrijk te kopen. Maar na al het getwijfel, het wikken en wegen en alles tig keer doorrekenen is er zeker één reden om het wél te doen: ‘