De oude bouwmaterialen hitlijst

De oude bouwmaterialen hitlijst

Opeens stonden er nog vier muren en een voordeur.
Een dik jaar nadat we ons Franse huis kochten, was er van dat droomhuis niet zo veel meer over. Enkele kleine onvoorziene verrassingen én grote uitgaven zoals een nieuwe dakconstructie gaven ons een hele hoop hoofdbrekens en een half huis. Er zat gelukkig ook een positieve kant aan dat postje onvoorzien. Het oude dak werd een hoeksteen van onze verbouwing. Ontelbare balken en planken werden hergebruikt en kwamen weer prominent terug in vloeren en plafonds. Recyclen werd eerder een uitgangspunt dan een toevalligheid. Dus om een ode te brengen aan alle oude bouwmaterialen die we gebruikt en hergebruikt hebben tijdens onze renovatie, geven we hieronder een bouwmaterialen hitlijst met onze favorieten.


Vier: Hout dus

In alle vormen en maten. Balken, vloerdelen, losse planken, oude deuren, lambriseringen, dakspanten. We hebben zoveel mogelijk een nieuwe plek of functie gezocht voor al die mooie stukken eikenhout, populier, lariks, kastanje en douglas. Alles wat niet te redden viel, houdt ons nog steeds warm in de kachel.

Drie: Steen

En dan van het ruwe soort. Natuursteen voor de muren rond de nieuwe tuindeuren en buitenmuurtjes. Gehouwen stenen voor de authentieke raamomlijstingen. Massief stenen plavuizen voor op de vloer in de woonkeuken.

Twee: De eiken trap

In ons huis stond een trap. Op maat gemaakt en ongetwijfeld niet goedkoop. Maar ook lichtgeel gevernist, pompeus lelijk en hij stond op de verkeerde plek. Genoeg redenen voor een ‘nieuwe’ oude eiken trap. Na twee jaren het Franse internet af te struinen, vonden we er eentje op zo’n 150 km van ons huis. De vage foto van een hoop hout in een volle schuur gaf redenen tot stevige twijfel. Zat daar een trap onder verscholen? Maar toen de verkoper vertelde dat de trap weg mocht voor tachtig euro (wat?!), indien we hem konden uitgraven en optillen, wilden we wel een gokje wagen. De honderd jaar oude eiken trap staat nu op de juiste plek (met de nodige moeite en mankracht) en lijkt er altijd te hebben gehoord. De lokale smid heeft een passende ijzeren leuning gesmeed van een verroeste oude stang die de trap helemaal afmaakt. Een topper maar toch niet de winnaar…

Eén: de pick-up

Toegegeven, een buitenbeentje, maar de twintig jaar oude Mazda 4×4 pick-up die we ook op internet vonden is wellicht het belangrijkste oude bouwitem dat we hebben gevonden. Zonder deze robuuste Japanse dame hadden we de verbouwing van onze boerderij nooit kunnen verwezenlijken en hadden we al die mooie bouwmaterialen niet kunnen vervoeren. Tientallen bouwmarkten, honderden ritten en tonnen aan materiaal. Met recht de trotse winnaar van onze bescheiden bouwmaterialen-hitlijst.

zaterdag, 5 maart 2022

Bron :
www.ariadneathome.nl


Gerelateerd

Deco en zo

Ariadne at Home

Het gevolg laat zich raden. We hadden nu een bescheiden maar overvolle schuur met spullen waarvan we dachten dat ze wel zouden passen bij onze Franse boerderij. Bistrostoelen uit de koophal, Louis XXVI-spiegels van de rommelmarkt, een eiken tafel via internet, industriële lampen uit een Amsterdamse winkel, een verloren buffetkast gerenoveerd en gered uit diezelfde overvolle schuur. Alle spullen waren een afspiegeling van wat we tijdens die verbouwingsjaren mooi of passend vonden. Dat vinden we bij de meeste items nog steeds zo. Alleen bleek het allemaal wel heel erg veel. Kill your darlings maal vier is het gevolg.

Schilderfobie en behangangst

Ariadne at Home

Onze Franse verbouwing is uniseks. Wat dat betekent? We hebben geen duidelijke arbeidsverdeling. Na 20 jaar klus-geschiedenis samen zijn er geen specifieke vrouwen- of mannenklussen. In de praktijk wil dat zeggen dat Cynthia gewoon ’s ochtends muren sloopt en na de lunch verfijnde oude lijstjes ophangt. En Tom legt stoere eiken vloeren en zoekt daarna gewoon romantische deurknoppen uit. Eigenlijk is er geen enkele karwei die ons na al die jaren nog afschrikt. Al zijn er natuurlijk wel werken waar we absoluut geen talent voor hebben, of gewoon geen zin in hebben. Of allebei.

Herfst in een potje

Ariadne at Home

Het Franse najaar betekent een hoop dingen. De kachel die weer aangaat. De eerste sneeuw op de verre bergtoppen. Wandelingen maken tussen fantastische herfstkleuren. Maar het betekent ook teruggaan naar de oertaak van de mens. Het verzamelen van voedsel.